Volkeren hebben nood aan helden. In Ambiorix’ verhaal versmelten historische feiten van twee millennia geleden met romantische fantasieën uit de 19de eeuw toen het nog jonge België behoefte had aan nationale helden.
In het eerste deel van de lezing schets auteur en historicus Robert Nouwen het bredere historische kader van de Gallische oorlogen en de rol die Ambiorix daarin speelde. Naast de – nogal gekleurde – informatie uit Caesars Commentarii de bello Gallico ging hij te rade bij auteurs als Titus Livius, Plutarchus en Dio Cassius. Daarnaast doet hij ook beroep op de archeologie en de bijzonder conflictarcheologie die meer duidelijkheid scheppen.
Tijdens de 19de eeuw lanceerde de romantiek de idee dat elk volk een ziel heeft waardoor het zich onderscheidt van andere volkeren. Voor het nieuwe België dat zich in 1830 in moeilijke omstandigheden van Nederland afscheidde en haar onafhankelijkheid uitriep, was dit niet anders. Hoe dat in zijn werk ging wordt in de tweede deel van de lezing behandeld. Het wordt zo duidelijk dat de mythe van Ambiorix meer dan twee millennia na de feiten nog steeds springlevend is.
Na de lezing kan u zich het boek “Ambiorix tegen Caesar” aanschaffen en laten signeren door de auteur.