Laureaat Romulusprijs 2019: Hugo De Keersmaecker

Vele mensen houden van de stad Rome en die zijn bij onze Romevereniging uiteraard helemaal op hun plaats. S.P.Q.R. heeft dit jaar de kaap van 400 leden gerond, maar weinigen gaan zover in hun passie voor Rome dan Hugo De Keersmaecker, de winnaar van onze Romulusprijs van dit jaar, voor wie een Romebezoek niet alleen het liefdevol beleven van een hobby is, maar daarnaast ook anderen laat meegenieten van al het fijne dat Rome te bieden heeft. De vijftiende Romulusprijs werd uitgereikt tijdens onze traditionele receptie, die jaarlijks plaatsvindt op 21 april, de feestdag van de stad Rome en tevens het einde en het begin van ons werkjaar afbakent. De uitreiker van dienst was Danny Pijls.

Voor S.P.Q.R. verzorgt Hugo nu al enkele jaren geheel belangeloos gedurende een aantal (zeer intense!) dagen gidsbeurten. Dat doen wel meer mensen en Rome heeft ook niet echt een gebrek aan gidsen. Maar uit de vele reacties die we de jongste jaren via onze clubleden binnenkregen (en die het geluk hadden in Rome een wandeltocht mee te maken), weten we dat een gidsbeurt met onze winnaar niet zomaar een vrijblijvende tocht is.

Hier gaat het niet om commercieel gewin door snel wat uit het hoofd geleerde lesjes en weetjes af te rammelen en dan te beginnen aan een volgende groep. Neen, als onze winnaar doorheen Rome wandelt gebeurt dat op een gepassioneerde manier, met veel verhalen, een gedegen kennis en uiteraard ook met veel liefde voor de stad. Tot onze aangename verrassing heeft hij in die zin zelfs als inspirerend voorbeeld gefungeerd. Eerder dit jaar is immers nog een clublid opgestaan, een dame ditmaal, die de voorbije maanden op haar beurt een aantal gidsbeurten in Rome heeft verzorgd.

We wachten vol spanning op anderen die zich op deze (of een andere) manier willen inzetten voor onze vereniging en om de geheimen van de stad Rome nog beter te ontsluiten. In het snel naderbij komende feestjaar waarin S.P.Q.R. twintig jaar bestaat, zou het een leuk gegeven zijn als we met ons allen niet alleen in Belgio maar ook in Rome eens een fijn cultureel feestje gaan bouwen. Dan zijn mensen zoals onze Romuluswinnaar Hugo De Keersmaecker perfecte ambassadeurs waarvan we er nooit genoeg kunnen hebben.