Roma sparita. De transformatie van Rome-centrum 1871-1943 in historische foto’s

Rome Sparita is een lezing die wordt verzorgd door Romekenner Hugo De Keersmaecker, in 2019 winnaar van onze Romulusprijs.

In 1871 werd Rome de hoofdstad van het eengemaakte Italië, en de aanpassing van de stad aan die nieuwe rol vergde zware urbanistische ingrepen. In 1911 bood Rome een onderkomen aan het halfeeuwfeest van de jonge staat, en in het interbellum wilde Mussolini de glorie van het antieke Rome weer tevoorschijn brengen.

 

Het zijn vooral die drie fasen die geleid hebben tot enorme veranderingen in het stadsweefsel van Rome-centrum. Oude wijken moesten plaatsmaken voor nieuwe lanen en gebouwen of voor de blootlegging van antieke resten. Maar dank zij de fotografie, die opgang maakte vanaf het midden van de 19de eeuw, zijn nog vele gezichten van het verdwenen Rome bewaard gebleven.

Méér dan met woorden zal deze voordracht de transformatie van het centrum van Rome illustreren met een tweehonderdtal historische foto’s. Natuurlijk komt de bekende kaalslag voor de Via dei Fori Imperiali aan bod, maar verder ook de werken op het Forum Romanum, Piazza Venezia, de Via del Teatro di Marcello, het Ghetto, de Spina del Borgo, Piazza Navona, de Via del Rinascimento, de omgeving van het Termini-station en niet te vergeten: de indijking van de Tiber.